Verhuurmachines voor bouw en industrie
West-Vlaanderen
056 222 111
Oost-Vlaanderen
09 228 28 22
Brussel
02 705 05 09
Antwerpen
03 887 87 81
Charleroi
071 333 638

De ecotoeslag: wat en waarom?

Sinds kort vindt u een ecotoeslag terug op uw factuur. Deze kleine toeslag dekt een grote lading aan verantwoordelijkheden en te ondernemen acties, zodat wij zo ecologisch verantwoord mogelijk met ons milieu blijven omgaan.

Hieronder lichten wij deze graag wat nader toe:

1/ Officiële registraties

Elk bedrijf die in haar processen afval verwerkt, dient zich te registreren bij de officiële instanties van het land van activiteit. In België gaat dit bv. over OVAM & BEWEE.

2/ Aanstellen milieucoördinator

Een externe milieucoördinator dient te worden aangesteld. Deze persoon staat vervolgens in voor de begeleiding van alle processen rond afvalverwerking en wettelijke procedures.

3/ In kaart brengen & bekendmaken van alle afvalstromen

Alle afvalstromen (of mogelijke veranderingen hierin) moeten worden in kaart gebracht en overgemaakt aan de officiële instanties in het land van activiteit.

4/ Correct uitvoeren van alle vormen van gereguleerde afvalverwerking

Reiniging machines

Het reinigen van de machines is een niet te onderschatten onderdeel op het vlak van afvalverwerking binnen Duma Rent. Een grondige reiniging na elke huur, zorgt er bovendien voor dat onze machines zo ecologisch mogelijk blijven functioneren, want een opeenstapeling van vuil resulteert in een hoger verbruik.

Om een idee te geven hoe afvalintensief & duur dit proces is, enkele feiten: 

  • Duma Rent heeft een fulltime medewerker in dienst, die instaat voor het tijdig en grondig reinigen van de machines
  • hiervoor dient elke maand heel wat zeep en ontkalker te worden aangekocht. Om de 2 jaar kopen wij ook 2 nieuwe Kärcher hogedrukreinigers aan om alle machines goed te kunnen blijven reinigen
  • deze reiniging resulteert maandelijks in een aanzienlijke hoeveelheid aan carwashslib

Onderhoud machines

Vervanging vloeistoffen en filters

Om te kunnen garanderen dat onze machines zo ecologisch mogelijk blijven functioneren, worden deze op zeer regelmatige basis gecontroleerd op alle mogelijke vloeistoffen & filters. 

Een machine bevat telkens grote hoeveelheden aan vloeistoffen, zoals olie en koelvloeistof, die regelmatig moeten worden nagekeken of vervangen. Daarnaast moet dit ook gebeuren met de verschillende filters – die zeer moeilijk verwerkbaar zijn – alsook met alle soorten vetten die aanwezig zijn in/op de machine.

 

Vervanging van onderdelen

Qua onderdelen zijn de grote boosdoeners vooral de batterijen en banden. Dit zijn de meest vervuilende elementen aan een machine, met bijgevolg een zware impact op het milieu.

Momenteel koopt  Duma Rent reeds elke maand een groot aantal batterijen aan om op de machines te monteren. Een aantal wat in de toekomst alleen maar zal stijgen door de vele voordelen van elektrische machines. Dit is uiteraard een goede zaak voor de leefomgeving, maar ook een niet te onderschatten kostenpost op het vlak van afvalverwerking.

Ook banden zijn niet te onderschatten in het afvalverwerkingsproces, wetende dat Duma Rent per jaar een aanzienlijke hoeveelheid banden dient te vervangen.

 

Verpakkingsmateriaal nieuwe onderdelen

Alle onderdelen die wij aankopen, zitten verpakt in dozen, plastiek en/of piepschuim en zijn (dikwijls) samen verpakt op paletten. Ook dit alles moet uiteraard correct worden verwerkt.

Depannages

Duma Rent doet op jaarbasis heel wat depannages van machines op werven. Na elke interventie dienen alle verpakkingen en andere mogelijke restanten van afval weer te worden meegenomen voor verwerking.

Conclusie

U ziet, voor een minieme kost worden tal van handelingen gesteld die onze planeet en het milieu helpen beschermen. Wij hopen dan ook dat u er begrip voor heeft dat wij deze kleine bijdrage vragen. De toekomstige generatie zal u dankbaar zijn!

duma rent